Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A lázadás teszi az életet nehézzé

2011. augusztus 09. 01:00 - BManka

"Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta. De az ÚR őt sújtotta mindnyájunk bűnéért. " (Ézs. 53:6)

Lázadás. Amikor emberek azt kérdezik, hogy miért ilyen nehéz az élet, a választ összefoglalhatjuk ebben az egy szóban. Ádám és Éva Isten elleni lázadása az Édenkertben mindent elrontott.

Miért tették? Isten a Paradicsomot adta, hogy ott éljenek, és mindent megadott nekik, amire szükségük volt. Ádám és Éva mégis úgy gondolták, hogy jobban tudják Istennél, mi a jó. Úgy döntöttek, a saját fejük után mennek. Így megtették azt az egy dolgot, amiről Isten azt mondta, hogy ne tegyék.

A Római levélben olvashatjuk ennek az eredményét: "...egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál..." (Róm.5:12)

Mi sem különbözünk Ádámtól és Évától. Mindannyian lázadunk Isten ellen, és a saját fejünk után megyünk. "Ki mondhatja: tisztán tartottam szívemet, tiszta vagyok, nincs vétkem?"(Péld.20:9)

Az Isten elleni lázadásunk három kategóriába esik:

Bűn. A "bűn" szó egy íjászati kifejezés, mely céltévesztést vagy elégtelen célzást jelent. "...mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének." (Róm.3:23)
Bűnről akkor beszélhetünk, ha nem ütjük meg Isten mércéjét. A bűn egy nem szándékos lázadás.

Vétek (áthágás, megszegés). A "valaminek áthágása" épp az "eltévesztés" ellentéte. Azt jelenti, hogy a kijelölt ponton vagy határon túl megy az ember, illetve szándékosan engedetlen. Vétkezünk, ha úgy döntünk, hogy megszegjük Isten  törvényét. A vétek szándékos lázadás.

Gonoszság. A gonoszság szándékos engedetlenség, melynek célja az, hogy  másoknak ártson valaki. Kiválthatja harag, neheztelés, irigység, gyűlölet, büszkeség vagy keserűség, mely bosszúra vagy sértésre sarkall. A gonoszság egy rosszindulatú lázadás.

Dávid ezeket a különböző kifejezéseket használta a 32. zsoltárban, amikor így vallott Istennek: "Megvallottam előtted bűnömet,gonoszságomat el nem rejtettem. Elhatároztam: Megvallom magam ellen hűtlenségemet az Úrnak" (Zsolt.32:5- Káldi ford.)

Ahogy Dávid, úgy mi is megszegtük Isten törvényét mind a három módon, ez teszi az életet ilyen nehézzé.
De a reményt a következőben találhatod meg: Nem számít, melyikről is van szó, hogy nem ütöd meg Isten mércéjét, vagy szándékosan megkerülöd az ő törvényét, vagy szándékosan megsértesz valakit, Isten mégis megbocsát, ha megvallod neki. És ez jó hír!



(Daily Hope, Rick Warren, 2011. augusztus 2.)

Szólj hozzá!
Címkék: bűn nehézség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása